I starten av 2000-tallet var det en rekke væpnede konfrontasjoner i Øst-Turkestan mellom kinesiske myndigheter og den militante bevegelsen ETIM, bestående av uigurer som kjempet for å gjøre Øst-Turkestan til en uavhengig stat. Det ble utrygt også for uigurer i andre land, inklusiv Usbekistan der Kamiljon og familien var bosatt.
- Pappa forsto at det fort kunne eskalere, og anbefalte meg sterkt at jeg måtte finne en framtid i et annet land. Det var han som foreslo at jeg skulle ta meg til Norge. Han var en svært belest mann, og hadde satt seg inn i den norske historien og nordmenns levesett, sier Kamiljon.
Kamiljon gjorde som faren sa, selv om det var med tungt hjerte han forlot sin kone og sønn på fire år. I tillegg var hun gravid med deres andre barn.
- Jeg lovte at jeg snart skulle komme tilbake for å hente dem. Men alt var uvisst, og det ble naturligvis en opprivende avskjed.
Da han fikk innvilget oppholdstillatelse i 2003, ble han Sarpsborgs første uigurer. Deretter startet søknadsprosessen om familiegjenforening, og august 2004 var det en spent ektemann og nå tobarnspappa som tok dem i mot på Gardermoen.
For første gang får han se og holde rundt den yngste sønnen.